Mapping the Aura of Brain Activity
Performance-Lectures
Το δίπολο της παραστατικής εικόνας-λόγου
Οι περφόρμανς-διαλέξεις με τον τίτλο Mapping the Aura of Brain Activity ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου το 2005 και από τότε έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα.
Η αυτοβιογραφική ιστορία του Τζον Μπελίμπας αποτελεί τον αρχικό κορμό όλων των διαλέξεων-περφόρμανς, όπως ακριβώς και στο ντοκιμαντέρ Sfika, ωστόσο, το περιεχόμενο της κάθε περφόρμανς διαφοροποιείται και αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συγκυρίες.
Το κείμενο έχει συλληφθεί στα αγγλικά και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο μετάφρασης στα Ελληνικά διότι η συνθήκη της συγγραφής του είναι αυτή του «μετανάστη» που αποποιείται την μητρική του γλώσσα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Το 2011, παρουσίασα την περφόρμανς στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Θεσσαλονίκη. Πολλοί παραπονέθηκαν ότι δεν κατάλαβαν και πολλά λόγω γλώσσας και ότι «πιάναν» μόνο λέξεις. Όταν πήρα τα οπτικοακουστικά πρακτικά στα χέρια μου, συνειδητοποίησα με ενδιαφέρον πως οι μεταφραστές του συνεδρίου όντως αδυνατούσαν να με ακολουθήσουν επακριβώς, συμβάλλοντας άθελα τους στην αναπαράσταση του λόγου.
Ο καθηγητής φιλοσοφίας του Βασιλικού Κολεγίου Τεχνών του Λονδίνου (RCA) Τζόναθαν Μάιλς (Jonathan Miles) που παρακολούθησε την πρώτη διάλεξη-περφόρμανς στο αμφιθέατρο Ian Gulland του πανεπιστημίου Goldsmiths το καλοκαίρι του 2005 και προλόγισε την δεύτερη στο Βασιλικό Κολέγιο Τεχνών του Λονδίνου, σχολιάζει:
…σύμφωνα με τον Louis Marin «η γλώσσα είναι πάντοτε, πάνω κάτω, μια πράξη επιθετικότητας, ή αλλιώς μια άρνηση, απέναντι στο τι θέλει να πει». Αυτό που με προβληματίζει είναι το πως ακριβώς αυτή η δουλειά (περφόρμανς-διάλεξη) κινητοποιεί την χρήση της Γλώσσας σαν μια σταδιακή μορφή βίας απέναντι στο ίδιο το σύστημα σημασιοδότησης.
Κύριος άξονας λοιπόν των διαλέξεων-περφόρμανς είναι η διαρκής αντιστροφή του εικαστικού δίπολου εικόνα–λόγος. Από κάποιο σημείο της διάλεξης και μετά, η ιστορία παρουσιάζει λογικές ασυνέχειες. Οι λέξεις σταδιακά απομονώνονται και καταλήγουν σε κενά σημαίνοντα, σε αποσπασματικούς «ήχους». Το μόνο που συγκρατεί τα νοήματα είναι η υποκριτική συνέπεια του Τζον Μπελίμπας και η κατάληψη της ιδιότητας του «χώρου» του συνεδρίου (podium, φωτισμοί, μεγάφωνα, βιντεο-προβολές, κτλ.) υπό το ανυποψίαστο βλέμμα του κοινού. Έτσι, οι φωτογραφίες-βίντεο που προβάλλονται στο πανί μετατρέπονται σταδιακά από αφελείς εικόνες σε συνδέσμους κατακερματισμένων νοημάτων.
Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η περφόρμανς αποτελεί μια επίθεση της Εικόνας στο Λόγο και του Λόγου στην Εικόνα και όχι μια ομαλή συνεργασία των δύο. Νομίζω πως σε αυτή την σταδιακή μορφή βίας αναφέρεται και ο Τζόναθαν Μάιλς παραπάνω.
Παρά θίν' αλός
Δημοτικό Θέατρο Μελίνας Μερκούρη Δήμου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη, 2011
Στα πλαίσια του Συνεδρίου Σχέση Εικαστικών Εκτυπώσεων & Φωτογραφίας, επιμέλεια Ξενή Σαχίνη.
Απόσπασμα της περφόρμανς που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Τέχνης Κίνγστον Λονδίνου/KSA London, Knights Park Campus Lecture Theatre, 11.12.2019